varkeneller

Were here, were queer, get used to it!

Småbarn och pronomen.

Kategori: samhälle

Jag har lagt märke till att folk ofta, när de pratar med småbarn könar sin omgivning galet mycket. Kanske är det något man gör automatiskt för att lära småbarn att se skillnad på killar och tjejer, jag vet inte.
Men sedan jag började lyssna efter det när jag har småttingar runt omkring mig, så inser jag hur sjukt ofta det händer. 
Nu tex, när jag jobbar extra på ett café, märks det. 
"Gå till flickan där borta med glaset"
"Nu kommer pojken med våfflorna"
"Säg tack till pojken"
"Vad snäll flickan var som gjorde specialmacka till dig"
Och plötsligt har jag ingen som helst lust att vara "en snäll flicka" längre.
Varför håller folk på så? Är det så viktigt att redan från början lära ungarna att man måste köna alla man ser? Att lära dem att det är så stor skillnad att man bör uttala den när man pratar om en okänd person?
Nej, jag tycker inte det. Det spelar ingen roll vad hen som kommer med våfflorna har för kön, det som spelar roll är att man får sina våfflor. 
Det ända possitiva med det hela är att jag har fått höra både "fickan", "pojken", "tjejen" och "killen". ^^

suck.

Kategori: samhälle

Skolan, sexualkunskap.
Vi hade fått en blid som var en slags fittkarta, med alla delar utmarkerade och så. En kille frågade vår lärare om bildens blygdläppar, som var ganska långa. Han tyckte att det såg konstigt ut.
Vår lärare förklarar då "Alla ser olika ut, alla har olika storlekar och det är helt normalt. Vissa har långa, och det är ju såklart jättepinsamt, men inte farligt."
Jag blir så trött när tom en lärare är med på att ge tjejer komplex för sina underlivs utseende, något som verkligen inte spelar någon som helst roll.
Men nej, självklart ska tjejer alltid oroa sig för något, är det inte för små bröst är det för stor mage eller för långa blygdläppar.

Kan man ändra sitt värde genom sex?

Kategori: samhälle

”Jag tror jag ska spara mig. Jag tycker det är fint.”

”Nej, det är inte fint.”

”Jo, men alltså om man sparar sig frivilligt är det ju det.”

 

Kan man det? Förändra sitt värde genom sex?

Blir man äcklig om man har sex? Eller inte lika ren? Inte lika fin? Blir man automatiskt en liten slampa som inte är flickvänsmaterial längre, utan bara en värdelös knulldocka?

 

Är man misslyckad om man inte har sex? Tyder det på att man är oattraktiv? Ful?

Kan man aldrig hitta en kille om man inte haft sex, är man bara jobbigt oerfaren då?

 

Det finns sjukt många åsikter om ämnet.

Några säger att man ska ta det lugnt, vänta på den rätte. Av nästa får man höra att man ska leva livet och leka av sig.

Någon skryter om hur många den legat med, nästa blir kallad slampa.

 

Detta tycker jag är helt galet.

Hur kan sex förändra ens värde? Det är bara en stor jävla lögn. Ändå förs den vidare, och får många unga tjejer att känna sig värdelösa på ett eller annat sätt.

Har man haft sex förväntas man ångra det, men om man är oskuld förväntas man vilja bli av med den. Var tog logiken vägen?

 

Vissa gör det dessutom ännu svårare; som dialogen i början visar på, att man ska spara sig, det är fint, men bara om man har ett val.

Alltså: Det är fint att säga nej till sex för sakens skull, men bara om man har fått förfrågan om sex. Om man har gjort ett aktivt val.

Har man aldrig haft chansen, så blir det plötsligt bara patetiskt.

 

Är det verkligen okej att ha det såhär, att skuldbelägga ungdomar för sex, i princip hur man än gör? Nej, jag tycker inte det.

Ofta är det nog vi ungdomar som beter sig så här sjukt mot varandra iof, men, åsikterna måste ju ha kommit någonstans ifrån?

Mitt förslag är att vi blir medvetna om detta problemet, som det faktiskt är, och sedan slutar skuldbelägga folk från alla håll samtidigt.

 

Texten handlar om heterosexuella cis-tjejer i första hand. Jag menar heller inte att det ena är bättre än det andra, bara att man borde kunna göra det som känns bäst för en själv utan att bli dömd eller ifrågasatt någonstans ifrån.

Detta är den första versionen av denna texten, som är skriven för att lämnas in till min svenskalärare såsmåningom. Kom på att den på sätt och vis är relaterad till bloggen, och att jag lika gärna kunde lägga ut den här också. 

 

En ros.

Kategori: life

Idag fick jag en ros, och det gjorde mig jätteglad.

Färdigpraoad.

Kategori: samhälle

Nu har jag praoat i två veckor, och det har varit riktigt kul. Jag gjorde som jag skrev, att jag första vecka skulle bete mig så feminint jag kunde, och andra veckan så maskulint jag kunde, för att se om det skiftaed hur jag blev behandlad. jag tror att det hade gett större skillnad om jag hade kunnat leka lite med olika kläder, mössa/inte mössa och så vidare, men samtidigt var det ju en del av grejen att jag såg precis lika dan ut. 
Hur som helst så märkte jag skillnad, jag upplevde att folk var mer tacksamma andra veckan, sa tack när jag kom med maten/fikat, log tillbaka och så. 
Första veckan kände jag mig lite mer osynlig, jag gav dom det dom skulle ha och dom fortsatte prata om sitt under tiden, andre veckan stannade dom upp, och gav plats för mig att sätta ner tallrikarna. Jag antar att det inte är så konstigt iof, jag tog mer plats andra veckan också. 
Jag hade verkligen velat göra om samma sak, men kunnat experimentera med kläder och så också dock, och se om betéendena hade förändrats eller förstärkts eller inte förändrats alls. 
OBS. Förändringarna gällde naturligtvis inte alla som var där eller så, men det var så jag uppfattade det i stort. 

Skyltdockor

Kategori: samhälle

Ska man behöva nåla jeansen för att dom ska sitta fast på skyltdockan?
Nä, jag tycker inte det. 
 
 
 
Ett gäng killar, och ett gäng tjejer. Lägg märke till hur olika dom i mitten sitter, killen "öppet" och tjejen "stängt".